VTÚ jako možný zaměstnavatel pro studenty ČVUT

Další z náborových kampaní Armády ČR se uskutečnila na Českém vysokém učení technickém v Praze. Studentům byly představeny možnosti pracovního uplatnění ve vzdušných silách AČR a v resortním státním podniku Vojenský technický ústav.

„Armáda má zájem o vysokoškolsky vzdělané odborníky z civilních škol. Spolupráce s ČVUT se týká i náborových aktivit. Prezentace Vojenského technického ústavu je nabíledni, protože se jedná o úspěšný státní podnik Ministerstva obrany s širokým odborným portfoliem zaměřeným mimo jiné i na letectvo a protivzdušnou obranu. Na dílčích projektech VTÚ chceme prezentovat, že se jedná o atraktivního a perspektivního zaměstnavatele,“ říká poradkyně náčelníka Generálního štábu AČR brigádní generálka Lenka Šmerdová.  

Po úvodním vystoupení děkana Fakulty strojní ČVUT Michaela Valáška zahájil prezentaci VTÚ ředitel státního podniku Jiří Protiva, který seznámil přítomné s aktuálními úkoly v oblastech výzkumu, vývoje a zkušebnictví při naplňování potřeb státu a se zapojením VTÚ do strategických projektů Ministerstva obrany.

Následně se ujali slova odborníci z odštěpného závodu VTÚLaPVO. Pavel Grill z úseku vědy a perspektivních programů hovořil o poznatcích z aplikovaného výzkumu lidského činitele ve vojenském letectví při specifických zátěžových situacích, kdy je u pilotů vojenských letounů a vrtulníků sledována a hodnocena jejich schopnost v procesu taktického rozhodování a ovládání vojenské techniky. Praktikovanými metodami jsou např. detekce stresu z biometrických ukazatelů, korelace srdeční činnosti, reakce rozšiřování zornic očí nebo analýza hlasu.

Jiří Kuzdas se zaměřil na zkušenosti jím vedeného specializovaného pracoviště zabývajícího se bezpilotní platformou. Uvedl, že bezpilotní prostředky, včetně vlastního řídicího systému, již vyvíjejí bezmála čtyřicet roků. Od roku 2013 začali s vývojem a výrobou bezpilotních systémů rotorového typu a před pěti roky také bezpilotních terčů. Jejich produkty byly ostře nasazeny při krizových situacích nebo leteckém monitoringu zájmových prostorů, včetně radiačního průzkumu. Rotorový bezpilotní prostředek BRUS je provozován Policií ČR a imitátory vzdušných cílů jsou nasazovány při bojových střelbách protiletadlových raketových prostředků Armády ČR, ale i Slovenských, Litevských nebo Lotyšských ozbrojených sil.

S projektem RADARCENTRUM, který zmodernizoval systém zpracování a distribuce provozních a řídících informací vojenského řízení letového provozu, seznámil přítomné Roman Mařík z úseku techniky letectva. Kromě toho upřesnil nadcházející činnost v rámci perspektivních programů ATM/ATC jako například projekt VLIS (zpracování technické specifikace projektu a spolupráce na jeho systémové integraci) nebo projekt SESAR 2020 (spolupráce s ŘLP ČR, s. p. na mezinárodním výzkumném projektu v gesci organizace EUROCONTROL a integrace požadavků a potřeb VzS AČR do výsledků projektu SESAR).

Po odborných přednáškách přišla na řadu neformální diskuse studentů a představitelů Armády ČR a VTÚ, s. p. s řadou konkrétních dotazů.

Autor: Pavel Lang  

© Vojenský technický ústav, s.p.
Přesunout nahoru