Projekty VTÚ v realizaci

Prvořadou zprávou je, že i přes současnou epidemiologickou situaci pokračuje činnost státního podniku ve prospěch státu a dalších našich zákazníků. V podniku jsou přijata nejrůznější hygienická a pracovní opatření a je zachována zaměstnanost napříč celým Vojenským technickým ústavem.

Díky mimořádnému nasazení zaměstnanců se i nadále realizují klíčové projekty státního podniku pro následující období. Jedná se například o rozvoj operačně taktických systémů velení a řízení pozemních a vzdušných sil k naplnění schopností Federated Mission Networking (FMN), dále zdravotnické moduly pro polní nemocnice či dodávky 60mm munice jak pro Armádu ČR, tak i zahraničního zákazníka.

Z dalších projektů se právě věnujeme modernizaci mobilní hydrometeorologické stanice OBLAK, která je určena k měření, pozorování a vyhodnocování hydrometeorologických údajů a jejich distribuci na stupně velení AČR, renovaci legendárního dopravního letounu Iljušin Il-14 pro Vojenský historický ústav, průzkumným a zbraňovým kompletům pro protichemická obrněná vozidla S-LOV-CBRN, mobilní strážnici, jež umožní příslušníkům Hradní stráže efektivnější střežení dočasných prezidentských sídel nebo studii proveditelnosti k identifikaci munice programovatelným čipem.

Náročnými zkouškami prochází v současné době modernizovaná verze filtračního a ventilačního zařízení FVZ-98M (NG), které sofistikovaným způsobem nejenže zabezpečuje ochranu požadovaného prostoru a jeho zásobování filtrovaným vzduchem i v podmínkách použití zbraní hromadného ničení, ale také prostřednictvím třístupňového systému filtrace zabezpečuje dosažení prachové odlučivosti vyšší než 99,95%.  

Text a ilustrační foto: Pavel Lang

© Vojenský technický ústav, s.p.
Přesunout nahoru